The Medic can also use restoration to negate the effect of the Defiler's plague on more expensive units. Optical Flare can be https://www.levitradosageus24.com/ viagra online sildenafil used against friendly units to block the effect of Parasite.

Vad är medborgarjournalistik?

2010-06-02 15:59 av Fredrik Palm
Antal visningar: 62 412 - Visa statistik - Anmäl inlägget

laddar video
laddar video
laddar video
Medborgarjournalistik, eller gräsrotsjournalistik, är när personer utan journalistutbildning bidrar till insamling, rapportering, analysering och spridning av nyheter (Wikipedia). På engelska brukar man kalla fenoment ”Citizen Journalism” eller ”Grassroot Journalism” och det är ett omdebatterat ämne.

Journalister var tidigare en yrkeskår som i princip hade exklusivitet att nå ut till allmänheten via några få (mass)medier. Ju längre tillbaka i tiden desto exklusivare och större möjlighet till subjektiv vinkling av händelser. Innan nyheter förmedlades med rörlig bild kunde t ex radiojournalister kraftigt överdriva idrottsmäns prestationer, vilket hjälpte till att skapa idrottshjältar som ”folket” såg upp till. När tv:n kom in i folks hem kunde alla själva se vad som hände och journalister var tvungna att hålla sig närmare verkligheten.

Tack vare nätet har journalismen eller åtminstone nyhetsförmedlingen fått en ny dimension. Nu kan vem som helst förmedla vad som helst till (nästan) hela världen. Medborgarjournalistiken är född!

Medborgarjournalister bidrar i allra högsta grad till demokratisering av nyhetsflödet och journalistiken eftersom det inte längre är några få mediahus som filtrerar ”sanningen” och bestämmer vad som är värt att rapportera till allmänheten. Inga ägare eller andra intressenter kan längre välja att inte visa obekväm information. Eller visst kan de välja att inte publicera, men då kommer någon annan att publicera sanningen på nätet. Givetvis medför denna publicistiska frihet och mångfald risker att felaktiga och ej kritiskt granskade uppgifter publiceras, men nätet brukar vara självsanerande och felaktiga uppgifter rättas snabbt av ”folket”.

Ett uppmärksammat exempel på svensk medborgarjournalistik är fallet med fd handelsminister Maria Borelius som tvingades avgå då det framkom att hon anlitat barnflickor som hon betalat svart. Det har tom skrivits en kandidatuppsats om ämnet av Hanna Danielsson och Sofia Widén vid Linköpings universitet tinyurl.com/37t8spk

Från uppsatsens abstract:
”Mindre än en månad efter riksdagsvalet 2006 valet kommer det fram att nytillsatta handelsminister Maria Borelius anlitat barnflickor under större delen av 90-talet utan att betala arbetsgivaravgifter för dem. Magnus Ljungqvist anser att det är märkligt att ett sådant faktum konstateras utan att följas upp och tar saken i egna händer, ringer skattemyndigheten och begär ut Borelius deklarationer som visar att Borelius och hennes man sammanlagt tjänat cirka 16 miljoner kronor under 90-talet.

Ljungqvist är en hängiven politisk bloggare som själv säger sig syssla med medborgarjournalistik. Ljungqvist positionerar sig i egenskap av att vara medborgarskribent som någon som både har utrymme att tänja på gränserna samt att vara hur subjektiv denne vill. Hur visar sig då skillnaden mellan en medborgarjournalistiskt -och en journalistisk text?”

Med Nyhetsverket försöker vi skapa en plattform för medborgarjournalister att rapportera om såväl stort som smått, såväl världsnyheter som lokalaste lokala nyheter. Det kan vara stora avslöjanden och skandaler såväl som att grannen har skaffat en ny katt. Var med och förändra medielandskapet och demokratiera nyhetsflödet nu!

Berätta vad som händer i just din omgivning. Gör som Leif Pagrotsky tinyurl.com/3xl2npe och bli medborgarjournalist nu! (För tydlighetens skull kan jag nämna att vi på Nyhetsverket är politiskt obundna).

Börja genom att skapa ett konto www.nyhetsverket.se/user/register
Ladda sedan upp dina nyheter www.nyhetsverket.se/ladda_upp med video, bild och/eller text.
Du kan även ladda via mms direkt från din mobil www.nyhetsverket.se/Ladda_upp_med_MMS_och_SMS

Medborgarjournalistik låter väldigt bra men jag tycker att man bör hålla de sektliknade extrema grupperna utanför. Dessa grupper har ju redan sina slutna webbsidor och forum där de inte tillåter kritik. Medborgarjournalistik bör ju komma från folket och vara ärlig. Kvaliteten på artiklarna blir ju väldigt låg om personerna tillåts påstå vad som helst. Jag tänker ffa på grupperna kring newsvoice. Det är ju de som är mest aktive. Någon typ av kvalitetsgranskning borde vara möjlig. Att dessa konsekvent argumenterar på ett ohederligt sätt är bara störande.

Ingvar 2012-08-01 15:34:53 Anmäl

Jag skrev här igår om problemet med medborgarjournalistik och extrema sektliknade rörelser typ newsvoice och vaccin.me. Denna komentar är inte kvar. Är den censurerad eller är det bara en bugg?

2012-07-31 11:43:28 Anmäl
Kommentera
Insänt av

Lämna tomt om du vill vara anonym

Har du inget konto? Då kan du skapa ett HÄR
Har du ett konto så är det bara att logga in här

Ny design!

Ny design!

Äntligen får nyhetsverket en större förbättring. En helt ny design. Vi har fokuserat på att göra sidan lättare och snabbare att använda. Den nya designen ska vara bättre anpassad för mobilen/tablet. Vi kommer göra lite små uppdateringar under veckan för att snygga till designen i alla olika webbläsare och telefoner. Vad tycker ni om resultatet ?

Läs mer »

Nyhetsverket nu i App store

Nyhetsverket nu i App store

Nu finns nyhetverket som en app för iPhone användare. Du kan läsa nyheter och ladda upp nya nyheter med hjälp av appen. Ni hittar appen här http://itunes.apple.com/se/app/nyhetsverket-sv/id514125343?l=sv&ls=1&mt=8

Läs mer »

Kommentarer tillfälligt avstängt

Idag hittade vi en allvarlig säkerhetsbugg i kommentarerna. Buggen har gjort det möjligt att ta bort inlägg utan att ha behörighet att ta bort inläggen. Vad vi kan se är det ingen som har utnyttjat den här buggen. Det här tar vi på största allvar och tittar igenom våra rutiner för att undvika sådana här misstag i fortsättningen. Vi har valt att stänga ned kommentarerna på sidan tills buggen är...

Läs mer »

Intrång på TT:s upphovsrätt

Intrång på TTs upphovsrätt

Nyhetsverket har fått skäll av TT som påpekar att några av er användare har gjort intrång på TT:s upphovsrätt genom att publicera nyhetstexter som är alltför lika TT:s texter. Det är alltså inte tillåtet att bara skriva om TT:s texter utan att tillföra några nya uppgifter. Så här förklarar TT för oss: "Som du kanske förstår är vår affärsidé att leverera nyheter till medier som köper sig rät...

Läs mer »

Nyhetsverket på Google+

laddar video

Nu finns även Nyhetsvekret på Google + https://plus.google.com/108939339880908287469 Var med från start och följ oss redan nu! Du har väl inte missat att vi även finns på Twitter och Facebook Facebook http://www.facebook.com/Nyhetsverket.se Twitter http://twitter.com/#!/Nyhetsverket

Läs mer »

Nyhetsverket blogg
Här får du information om utvecklingen av nyhetsverket och lite runt omkring.