The Medic can also use restoration to negate the effect of the Defiler's plague on more expensive units. Optical Flare can be https://www.levitradosageus24.com/ viagra online sildenafil used against friendly units to block the effect of Parasite.

BABELS HUS NORRTÄLJE: KAMPEN OM SJUKFRÅNVARON

Debatt 2010-09-16 13:30:54 Visningar: 1 553 Anmäl nyheten

Läsvärt och aktuellt om sjukförsäkringen

Foto: Läsvärt och aktuellt om sjukförsäkringen

1

Foto: 1


Torsdagen den 9 september startade Babels Hus i Norrtälje sin verksamhet för hösten med en föreläsning om sjukförsäkringen. Föreläsare var statsvetaren och forskaren Björn Johnson verksam vid Malmö högskola.

Björn Johnson har kartlagt utvecklingen inom den allmänna sjukförsäkringen, ett forskningsprojekt som har finansierats av Arbetslivsinstitutet, Centrum för tillämpad arbetslivsforskning, Försäkrings-kassan och Vetenskapsrådet.

Under den två timmar långa föreläsningen redogjorde Björn Johnson medryckande och intresseväckande för sjukförsäkringens införande och utvecklingen sedan 1950-talet och till dagens läge; ett stycke socialpolitisk nutidshistoria som han också sammanfattat i boken ”Kampen om sjukfrånvaron” utgiven 2009 på Arkiv förlag (ISBN 978-91 7924 225 1).

Björn Johnson visar i sin forskning hur debatten om sjukfrånvaron förvanskats från att vara ett arbetsmiljöproblem till att framställas som överutnyttjande och fusk, något som har lett till att politiska beslut fattas på bristfälliga och direkt felaktiga grunder.

Överutnyttjande och fusk är inte extremt stor, som den politiska debatten har skapat intryck av. Inte heller nytillkomna sjukskrivningar orimligt höga. Genom politiska beslut har möjligheterna för sjuka och arbetshandikappade att återgå till sysselsättning och arbete försämrats. Som ett exempel hänvisas till 1970 och 1980-talets anpassningsgrupper, som genom alla samverkan mellan försäkringskassa, arbetsgivare och fackliga organisationer skapade sysselsättning för människor med nedsatt arbetsförmåga och som därigenom kunde lämna sjukförsäkringen.

”Kampen om sjukfrånvaron” riktar sig till alla oss sjukförsäkrade, till politiker, fackligt engagerade, arbetsgivare, forskare, studenter, journalister och alla andra som intresserar sig för frågor som rör sjukförsäkringarna och den svenska välfärdsstatens framtid. Det är utomordentligt viktigt att Björn Johnsons förtjänstfulla forskningsarbete uppmärksammas och läggs till grund för den pågående reformeringen av sjukförsäkringen. Genom den vetenskapliga analys som forskningsprojektet redovisar kan ambitionerna att skapa delaktighet och sysselsättningsmöjligheter för sjuka och arbetshandikappade främjas utan att de tvingande och okänsliga förhållningssätt mot försäkrade, som nu kännetecknar förändringsarbetet behöver tillämpas.

Följ kommentarerna vi rss

Kommentera
Insänt av

Lämna tomt om du vill vara anonym

Har du inget konto? Då kan du skapa ett HÄR
Har du ett konto så är det bara att logga in här

Hej Jan!
Synd att jag inte visst om er. Kanske ni på Babels hus vill göra ett besök på Resurs? resurs.ning.com

Jenny Fjell 2010-09-16 13:37:31 Anmäl