The Medic can also use restoration to negate the effect of the Defiler's plague on more expensive units. Optical Flare can be https://www.levitradosageus24.com/ viagra online sildenafil used against friendly units to block the effect of Parasite.

Hovrätten stoppar tester av slaktaren

Inrikes 2009-06-03 17:19:00 Visningar: 2 808 Anmäl nyheten


Svea hovrätt avslog i dag Riksåklagarens begäran om att få göra husrannsakan på Karolinska sjukhusets biobank.

Avsikten var att komma åt vävnadsprover från en avliden man – den så kallade Slaktaren - som förekommer i utredningen kring det uppmärksammade styckmordet på Catrine da Costa 1984.

För en månad sedan tillät Södertörns tingsrätt husrannsakan, men sjukhuset överklagade till hovrätten. Enligt Biobankens chef, Tommy Söderström krockar biobankslagen med brottsbalken. Hovrätten valde alltså att gå på sjukhusets linje och avslår begäran.

Det är de två tidigare styckmordsmisstänkta läkarnas advokat som yrkat att åklagaren ska kräva ut vävnadsproverna. Läkarna har begärt miljonskadestånd av staten som de anser har förstört deras liv. Skadeståndsprocessen kommer upp i Attunda tingsrätt sent i höst.

Fallet Catrine da Costa preskriberas den 18 juli i år.

Proverna som RÅ vill få ut kommer från en man som kallades slaktaren och som var dömd för styckmord. Polisen fick tidigt tips om mannen, men den dåvarande förundersökningsledaren har uppgett att han aldrig fick ta del av informationen.

I närheten av Catrine da Costas styckade kropp låg en blå handduk. En intagen patient på en psykiatrisk klinik tipsade om att liknande handdukar funnits på kliniken 1982. Samma år som en dömd styckmördare satt där.

Flera anmälningar har genom åren gjorts mot polisen för att styckmördaren inte DNA-testats.

Bland de första tipsen som inkom till polisen efter mordet på Catrine gällde styckmördaren.

Rättsläkaren som obducerade mannens tre offer var starkt kritisk till att polisen aldrig kontrollerade honom mer ingående i utredningen. Någon kriminalteknisk undersökning av hans bil eller lägenhet gjordes aldrig efter mordet på Catrine da Costa.

Mannen är sedan flera år tillbaka avliden men hans vävnadsprover finns bevarade.
Förundersökningsledare under 1980-talet var åklagare Anders Helin. Han har tidigare berättat för mig att han aldrig informerades om styckmördaren av polisen. Den före detta polisinspektören, Thomas Götling, träffade mannen i tjänsten.
– Det är så mycket som stämmer in på honom i detta fall, konstaterar han.
Chefsåklagaren Peter Claesson beslutade nyligen att styckmördarens DNA inte ska jämföras med de hårstrån som fanns på handduken bredvid Catrine da Costas kropp.

Forskaren, Marie Allen, är en av Europas främsta experter på mitokondrieanalyser.
Går det att analysera vävnadsprover från döda personer?
– Ja, det går bra i de flesta fall men det tar ofta längre tid svarar Marie Allen.
I da Costautredningen finns ytterligare personer med ett kriminellt förflutet som utredarna valt att inte DNA-testa. . Fallet Catrine da Costa preskriberas den 18 juli i år.
Patrik Nyberg.

Artikeln ursprungligen publicerad 2009-04-02. Uppdaterad 2009-06-03.


Följ kommentarerna vi rss

Kommentera
Insänt av

Lämna tomt om du vill vara anonym

Har du inget konto? Då kan du skapa ett HÄR
Har du ett konto så är det bara att logga in här


Detta och en del andra tips kommer förhoppningsvis hinnas kolla upp före den 18 juli. Självfallet kommer en uppföljningsartikel om det går att avföra eller bekräfta tipset. Det bästa hade givetvis varit om polisen med sina resurser valt att undersöka ovanstående individ. Journalistens resurser är i jämförelse ytterst begränsade. Tyvärr valde polisen att inte gå till botten med handdukdsspåret 1984.

Patrik Nyberg 2009-04-16 23:26:03 Anmäl

Jag tänkte ju förstås att det kanske vore något för vissa grävande journalister att kolla upp. ;)

NoppigaSockar 2009-04-07 19:42:26 Anmäl

Helt uteslutet är det väl inte att det går att kolla upp.
Tyvärr är det ju som så att polisen missat att kolla massa med tips som de nu skulle haft nytta av då det finns teknisk bevisning.

Patrik Nyberg 2009-04-07 13:04:43 Anmäl

Förresten... Sådant skulle ju kanske kunna gå och kolla upp idag. Ifall någon som jobbade där då, chef eller sköterska, minns vad det var för märke på handdukarna.

NoppigaSockar 2009-04-07 10:02:27 Anmäl

Okej. Enbart blå handdukar med andra ord. Det hade ju känts mycke hetare om det exempelvis stod klart att det var handdukar av märket "Green Hills Towels" som fanns på psykiatriska kliniken.

NoppigaSockar 2009-04-07 09:55:05 Anmäl

Tipset handlade om blå handdukar. Såvitt jag kunnat utröna gick polisen inte vidare med detta.

Patrik Nyberg 2009-04-06 16:18:01 Anmäl

Vad innebär "liknande handdukar"? Handdukar av samma märke?

NoppigaSockar 2009-04-06 13:36:16 Anmäl