The Medic can also use restoration to negate the effect of the Defiler's plague on more expensive units. Optical Flare can be https://www.levitradosageus24.com/ viagra online sildenafil used against friendly units to block the effect of Parasite.

Resande i samtidshistorien

Inrikes 2013-10-31 16:56:02 Visningar: 2 239 Anmäl nyheten

Gunnar Bergendahl

Foto: Gunnar Bergendahl


Kulturskribenten på Helsingborgs Dagblad, Gunnar Bergendahl såg den riksbekanta föreställningen RESANDEBLOD i Helsingborg och gjorde följande reflektion:

"Ger man sig ut på en resa västerut på E16 från Torsby i Värmland når man snart på andra sidan norska gränsen Skarnes, huvudort i kommunen Sør-Odal.

Här satt kommunfullmäktige en dag 1921 och diskuterade ett förslag om att införa skottpengar på "tattare".

Vid samma tid behandlade den svenska riksdagen en motion, undertecknad av såväl högerledaren Arvid Lindman som socialdemokraten Hjalmar Branting, om att inrätta ett rasbiologiskt institut. Motionen antogs med stor majoritet.

I Skarnes blev det däremot till slut ett nej till förslaget om skottpengar på människor. Med röstsiffrorna 23 mot 8.

Den som berättar dessa svindlande samtidshistoriska exempel på nordisk rasism heter Bennie Åkerfeldt.

Bennie Åkerfeldt är resande. I sitt eget liv och i den svenska rasismens historia. Under flera år har han just rest runt med sin anspråkslösa historielektion "Resandeblod" tillsammans med trubaduren Pelle Jageby. Nu är han tillbaka i Helsingborg med samma blandning av konkreta exempel på förföljelser interfolierade av Jagebys sång och musik. Han berättar om den svenska lagstiftningen om tvångssteriliseringar som gällde ända fram till 1975 och om släktingen Sonja som 16 år gammal 1950 blev ett av offren, om en jul 1915 då Åkerfeldts farmor som liten flicka var med om att hela familjen kastades ut i vinternatten från sitt hem sedan 13 år, om uppropet bland 50 halländska kommuner 1903 om att införa koncentrationsläger för zigenare och omedelbart utackordera alla deras barn.

Sedan 1999 är romer en av Sveriges fem erkända minoriteter. Någon större skillnad har Bennie Åkerferldt inte upplevt. Han talar om rasismens byggstenar rakt in i veckans händelser .

På moderaternas stämma diskuterade man ett förbud mot tiggeri. Precis samma förslag som partierna som bildar den nya norska högerregeringen gick till val på. Synen på romer är nämligen något som förenar Høyre med det extrema Fremskrittspartiet.

I ett NRK-reportage – innan norska public service övergick till att vara lydigt regimtrogna och klippa bort kritik mot rasistisk politik – samlade man röster om "romfolksproblemet". Där uttalade sig kommunalrådet i Oslo Stian Berger Røsland (H): "Personer som kommer til Norge og mener at man må bli forsørget av Norge må bli bedt om å reise hjem, og hvis man ikke gjør det frivillig, må man tvinges."

Den blivande finansministern och partiledaren Siv Jensen (Frp) var förstås ännu tydligare:

"Nok er nok, sett opp buss, send dem ut!"

I Skarnes, där man för 92 år sedan diskuterade skottpengar på romer, gick Fremskrittspartiet starkt framåt i valet. 516 nya röster gav partiet 19,2 procent. Exakt samma procentsats som våra Sverigedemokrater fick i Bjuv 2010.

Patricia Lorenzoni skrev en text om uppståndelsen kring den omhändertagna blonda flickan i Grekland. Hennes avslutande fråga var: "Hör du stöveltrampet?".

Mitt svar från en kväll med Bennie Åkerfeldt är ja."

Gunnar Bergdahl
gunnar.bergdahl@hd.se

Följ kommentarerna vi rss

Kommentera
Insänt av

Lämna tomt om du vill vara anonym

Har du inget konto? Då kan du skapa ett HÄR
Har du ett konto så är det bara att logga in här

Många Romer från Rumänien vill inte jobba. Jag känner många av dem. De har bodd i mitt hus i Sverige. De säger att de tjänar mera på att tigga på gatan änn att jobba.

Många vill inte skicka sina barn till skolan. Ursäckten är att dem inte är rena nog. Dem har råd til såpa och vatten. Det fattas vilja. Deras kultur är det största hindret.

Många Rom grupper har en kultur som går ut på att vi ska tycka synd om dem.

I Bulgarien är en genomsnittlig månadslön på 2 000 kr för en Bulgarer som jobbar 10-12 timmar om dagen. Och i Rumänien är en dårlig lön 1 000 kr månaden mens en normal lön ligger på 2 200 kr månaden och en bra lön på 3 000 kr månaden.
Mat priser och hyra är där efter. De har i dag den samma levnads standard som Normännen hadde på 60 tallet. Ingen av dem svälter. Dem har inte pengar till mer än en ny byxa pr år. Vad ska vi med fler till.
Varför ska vi tycka synd om dem. Romer från Rumänine er bara smarta. Dem tjänar ca 20 000 - 30 000 kr månaden skatte fritt för att tigga i Sverige. Vis dem da sover i bilar o telt, så spar dem pengar till att bygga sig stora hus der nede.

Jag kommer nettopp hem från en lång rundresa i Rumänine och Bulgarien där jag besökt flera sienar familier som tiggger i Sverig. Dessa familier är rika i sitt hemland. Dem förstör landets ekonomi. En mann där nede får f.eks en månadslön på 3 000 kr i månaden för att köra granens barn till skolan 800 m hver morgon. Föräldrarna till dessa barn tigger in ca 25 000 kr hver sig i månaden i Sverige.
Normalt ligger en hus hyra i byarna på 40 kr månaden, men i dem byar där alla turas om att åka till Sverige och tigga, ligger månads hyran på 2 000 kr-3 000 kr. Tiggandet förstör ökonomien.

Maria 2015-06-14 12:49:22 Anmäl

Integrationsminister Erik Ullenhag har gett Datainspektionen i uppdrag att undersöka om det förekommer olaglig registrering av romer inom socialtjänsten och bostadsmarknaden. Utspelet kommer efter att Dagens Nyheter i höstas inledde ett drev mot Skånepolisen, efter att det kommit fram att enskilda poliser haft ett spaningsregister som inkluderade flera grovt kriminella romska släkter i Sydsverige, som bland annat ägnade sig åt systematiska fega åldringsrån.
www.friatider.se/romregister-ska-granskas-igen
Men:
"Alla som var med på 40, 50 o. 60 - talet vet redan vilka enorma register som upprätthölls av den dåvarande socialdemokratiska regeringen..
Ex. på register;
Rasbiologiska register, register över utomäktenskapliga barn, ogifta mödrars förehavanden, fattigvårdsregister, IB & säkerhetsregister över kommunister o. övriga opålitliga, sjukdomsregister över smittsamma populationer.

Vi vet också vilka register som förekommer inom polis med Säpo..
Brott/kriminalregister, belastningsregister, spaningsregister, IB & säkerhets/skyddsklassregister. m.m."

Men, man behöver inte skapa register över romska släktingar. Mer intressant skulle vara ett register över kontakter mellan romska släktledare och politiker, i första hand på kommunalnivå...

2014-03-24 19:19:58 Anmäl

Är det därför som svenska poliser tvingas föra "rom-register" pga att tattare och annat löst kriminellt folk rånar gamla människor och begår inbrott mot vanligt hederligt folk?

Romer är (liksom vissa finnar) överrepresenterade inom denna brottsstatistik; som inte ljuger förskönar eller vilseleder som vissa hycklande så kallade (sic) "köpta" Bonnierlakejer och/eller guld(s)vin(s)padeLOOOSERS

HaningeLåsKriminellaGangsters 2014-03-24 19:04:07 Anmäl

Utställningengen om romer är viktig för alla att ta del av. Romer är precis som du och jag. En riktig rom precis som en riktig svensk tar avstå´nd från gangsterism och våldtäkter. Den som gör sig skyldig till dessa brott är inte välkommen i det romska samhället.

2014-03-24 16:36:53 Anmäl

Gunnar Bergdahl skriver fabler och försöker skrämmas
www.realisten.se/2014/03/17/bergdahl-skriver-fabler-och-forsoker-skrammas/
"Att Bergdahl vidare bagatelliserar DET UTBREDDA VÄNSTERVÅLDET och ifrågasätter Säkerhetspolisens analys om att vänsterextremister står för det största hotet visar bara tydligt att han drivs av en politisk agenda snarare än som nyhetsförmedlare. Inom poliskåren råder det ingen tvekan om att nationalister främst driver opinionsbildning och liknande, medan vänsterextremister hotar, trakasserar och misshandlar de som står i deras väg. Nationalister, Migrationsverket, arbetsförmedlingar och moderater är bara ett axplock av deras måltavlor. Även Ung Vänster blev hotade av AFA för bara några dagar sedan för att AFA ville få talartid på en ”antirasist”-demonstration.

Nej, Bergdahl borde rannsaka sig själv, skaffa sig ordentligt med fakta innan han fabulerar ihop sina texter. Annars skulle han kanske fundera över om inte han inte bör återgå till att spela in filmer – förslagsvis inom science fiction-genren."

2014-03-24 10:18:29 Anmäl

Att kommentarer, som den här nedan "Gunno Gunnmo", släpps igenom på nyhetsverket.se säger mer om nyhetsverket.se än själva den osmakliga, nedsättande, rasistiska kommentaren.

Bennie Åkerfeldt 2013-11-01 09:31:48 Anmäl

Gäsp.
Snedvinklade
Påstådda
Historieberättande??? Ha ha ha
Lögnaktiga
Små
små små...
Komplexfyllda!!!
Misshandlande
Pedofilaktiga
Zigenaraktiga
Missfoster
Kriminella

Gunno Gunnmo 2013-10-31 20:09:57 Anmäl