The Medic can also use restoration to negate the effect of the Defiler's plague on more expensive units. Optical Flare can be https://www.levitradosageus24.com/ viagra online sildenafil used against friendly units to block the effect of Parasite.

Pauleasca - Rumänien

Krönika 2015-06-27 11:37:09 Visningar: 4 458 Anmäl nyheten

Bild: Bennie Åkerfeldt

Foto: Bild: Bennie Åkerfeldt

Bild: Bennie Åkerfeldt

Foto: Bild: Bennie Åkerfeldt

Bild: Bennie Åkerfeldt

Foto: Bild: Bennie Åkerfeldt

Bild: Bennie Åkerfeldt

Foto: Bild: Bennie Åkerfeldt


Många av invånarna i den drygt 400 hushåll stora byn har förlorat sina inkomstkällor, i den mån de haft någon. En vanlig försörjning tidigare var att knyta riskvastar och fläta korgar. Många hade anställning på Dacia fabriken. Andra hade häst och vagn och kunde erbjuda transporttjänster. Ytterligare några har arbetat med skogsarbete. Men korgarna blir alltmer svårsålda, Daciafabriken erbjuder inga arbeten och arbetet i skogen är oregelbundet.

Trots att byn har funnits i mer än 50 år och började byggas med den gamla kommunistregimens goda minne ses den ändå som en illegal bosättning och därför finns den inte heller med på officiella kartor. De drygt 4000 personerna som bor i byn tillhör till största del minoritetsgruppen Rudari. De är romer men talar ingen eller mycket lite romani och liknar i traditioner och levnadssätt resandefolket i Sverige i gången tid. Tidigare har många av dem arbetat på industrier i den närliggande staden Pitesti eller som daglönare inom jord- och skogsbruk. Men sedan den ekonomiska krisen slog till mot landet har många bybor blivit arbetslösa och fått allt svårare att försörja sig.

Bland rudari i Pauleasca finns ett stort hantverkskunnande, de är skickliga på att fläta korgar av sälg och göra sopborstar av björkris som de hämtar i den omgivande skogen. Men hantverkskunnandet håller på att gå förlorat och de som arbetar med tillverkningen blir allt äldre. Det beror främst på att de är dåligt organiserade och att tillverkningsprocessen inte är tillräckligt effektiv. Och deras system för varuförsörjning och försäljning av de färdiga produkterna kommer inte att fungera inom en snar framtid, på grund av förändringar i samhället. Det är inte längre tillåtet att hämta kvistar till tillverkningen i skogen och de kommer att bli tvungna att köpa in sälgkvistar från plantager för att kunna fortsätta sin verksamhet.

I Pauleasca har väldigt många varit i Sverige. I Linköping, Katrineholm, Malmö och Stockholm. Alla tänker åka tillbaka. Alla tror att fler kommer börja åka.

I Pauleasca finns en skola och en butik. De flesta av barnen i Pauleascaområdet får läxhjälp och stödundervisning tack vare svensk hjälpverksamhet. Många av barnens föräldrar är analfabeter eller har såpass bristfälliga kunskaper att de inte kan hjälpa sina barn med deras läxor. De flesta barnen i Pauleasca går i den lokala skolan i årskurs 1-4. När de börjar 5:an behöver de skolskjuts, deras fattiga föräldrar har inte råd att betala för busskortet

Rumänien har fått 184 miljarder kronor ur EU:s fonder 2007-2013 varav 32 miljarder var öronmärkta för att användas till att ge de fattiga romerna bostad, arbete och utbildning. Staten Rumänien hävdar att de inte har några behov av hjälp och tog därför bara ut 6 miljarder av de öronmärkta pengarna och de pengar de tog emot har en tendens att försvinna på vägen. Det är långt mellan Bryssel och den identitetslöse romen på Rumäniens landsbygd. EU gör i dag inte tillräckligt för att korta det avståndet.

Vi svenskar måste lära oss respektera den fria rörligheten, som håller romernas drömmar och tro på framtiden vid liv. Hjälp till där du står och våga gå nära.

Bennie Åkerfeldt
Resanderomsk författare

Följ kommentarerna vi rss

Kommentera
Insänt av

Lämna tomt om du vill vara anonym

Har du inget konto? Då kan du skapa ett HÄR
Har du ett konto så är det bara att logga in här

Socialdemokraterna sedvanligt uppbackade av vänstern, har en brun historia. De kastrerade romer, eftersom de, inte heller då, kunde ta hand om sina egna barn, utan låg samhället till last, då också.

Skämmes 2015-06-28 11:00:57 Anmäl

Rasismen mot romer finns i alla länder tyvärr. Uppdrag Granskning sände flera program om barnen i Mark. Socialtjänsten ville att romska barn skulle bo hos en sexualbrottsling. Så kan rasismen se ut i Sverige. Antirasister stoppade det hela som tur var.

Hej 2015-06-28 01:40:01 Anmäl

Stockholms stad körde bort utländska zigenare – till höga kostnader. Tre veckor senare har lägret återuppstått och zigenar-packet är tillbaka.
www.exponerat.net/dagens-bild-69/
Den 5 maj skulle en av de största avhysningarna av zigenare i Sverige någonsin göras. Enligt Kronofogden skulle 49 rumänska zigenare, som bodde i bilar och husvagnar, bort. Men aktivister hävdade att det snarare handlade om mellan 200 och 300 människor.

Avhysningen blev som vanligt mycket dyrt för skattebetalarna, även om ingen myndighet kan ge någon exakt kostnad.

Vagnar forslades bort och ställdes upp för att slutligen skrotas. Till det kom kostnader för städning, tolkar och kommunens härbärgen. Och polisen, som bland annat genomförde helikopterspaning. Tre veckor senare har lägret återuppstått!

Vid parkeringen har nya zigenare flyttat in i sina bilar. Och inne i skogen, där husvagnarna stod, har nya kojor rests. Några nya avhysningar har dock inte skett. - See more at: www.exponerat.net/zigenare-avhystes-nu-ar-de-tillbaka/#sthash.vLpW1WI3.dpuf
Zigenarna fortsätter att vara en sanitär olägenhet:

I en skrivelse till Malmö stad klagar Kyrkogårdsförvaltningen på att vattenkannor försvinner och att Sankt Pauli södra kyrkogården används som toalett.
sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=96&artikel=6197947

Just get them the f-ck out of here 2015-06-27 12:28:09 Anmäl