The Medic can also use restoration to negate the effect of the Defiler's plague on more expensive units. Optical Flare can be https://www.levitradosageus24.com/ viagra online sildenafil used against friendly units to block the effect of Parasite.

Tipset som utredarna inte ville ha

Inrikes 2010-01-30 15:24:06 Visningar: 5 110 Anmäl nyheten

Thomas Götling.

Foto: Thomas Götling.

Stanislaw Gonerka

Foto: Stanislaw Gonerka

Olle Torge

Foto: Olle Torge

Tips om Gonerka som inkom efter da Costas död.

Foto: Tips om Gonerka som inkom efter da Costas död.

Thomas Götlings tips dagen efter likfyndet.

Foto: Thomas Götlings tips dagen efter likfyndet.

Ett äldre tips om Gonerka som gällde ett mord i Köpenhamn.

Foto: Ett äldre tips om Gonerka som gällde ett mord i Köpenhamn.


Den före detta kriminalinspektören Thomas Götling ringde utredarna dagen efter att Catrine da Costas styckade kropp hittats. Han tipsade dem om att det i hans polisdistrikt i Södertälje bodde en tidigare dömd styckmördare.

- Direkt när jag läste om fyndet av sopsäckarna kom jag att tänka på Gonerka. Jag hade ju ganska nyligen hört honom vid några tillfällen, och jag kände till hans bakgrund, att han dödat tre personer och även styckat en av dem. Dessutom är ju avståndet mellan Södertälje och Stockholm inte särskilt stort, och jag vill minnas att han i mina förhör hade nämnt att han brukade åka till Stockholm ibland.

Götling hade gjort en så kallad anknytningsutredning av Gonerka i samband med att han ville ta in en polsk kvinna till Sverige för giftermål. Gonerka gjorde vid tiden för mordet många resor in till Stockholm och han identifierades av prostituerade på Malmskillnadsgatan där ävrn Catrine gick. Bredvid Catrines kropp hittades en handduk med hennes hårstrå på. Det fanns även andra hårstrån på handduken som inte kunnat knytas till någon. Gonerka förhördes två gånger av polisen men trots att han inte hade något alibi så genomfördes aldrig någon kriminalteknisk undersökning av hans bil eller lägenhet.

Gonerka dog 1987 men hans vävnadsprover finns bevarade. Förra året – månaderna innan mordet på da Costa preskriberades beslutade åklagare att DNA-test skulle göras på Gonerka. I andra mordutredningar har både fingeravtryck och DNA-tester gjorts för att kunna avföra eller knyta avlidna till ett mord. Men i fallet med Gonerka satte hovrätten stopp.

Avslaget motiverades bland annat med Hänsynsprincipen. Hovrätten menade att ett beslut om DNA-test av Gonerka kunde vara utpekande mot honom.

– Jag blev besviken när Svea Hovrätt stoppade utlämningen av Gonerkas vävnadsprover, säger Thomas Götling.
- Jag trodde nog att de skulle lämnas ut. Jag associerade till sekretesslagen, där man bland annat säger att läkare får bryta sekretessen, om det är stadgat fängelse i ett år eller mer för brottet. Här var det ju fråga om misstanke om mord.

Götling är även kritisk till en del av den medierapportering som varit genom åren om fallet.
- TT har ju till exempel skrivit att Gonerka kom in i ett sent skede av utredningen trots att jag tipsade utredarna redan dagen efter att da Costas kropp hittats, säger Götling.

Thomas Götling var inte den enda polisen som anser att Gonerka skulle ha undersökts noga. Den före detta polisinspektören Olle Torge är mycket kritisk till hur utredningen bedrevs.

- Utredarna följde inte Förundersökningskungörelsen. I en styckmordsutredning skall man undersöka om tidigare dömda styckmördare kan ha något med brottet att göra. Ansvarig utredare har inte velat undersöka om slaktaren Gonerka har något med mordet och styckningen att göra.


Förutom kriminalinspektören Thomas Götlings tips direkt efter fynden av da Costas kropp har flera andra personer genom åren försökt förmå utredarna att granska styckmördaren Stanislaw Gonerka.

Rättsläkaren Gerhard Voigt som obducerade Gonerkas tre offer menade att det fanns likheter i tillvägagångssättet jämfört med hur styckningen av da Costa gått till. Voigt sa i en intervju med mig att han inte kunde förstå polisens ointresse för Gonerka. Den före detta polisinspektören Olle Torge i Alingsås har till och med gått så långt att han på egen hand försökt få fram DNA-material från släktingar till Gonerka för att kunna jämföra med hårstråna på handduken.

Läs även följande artiklar i nyhetsverkets serie:

Allmänläkaren och obducenten - friade men dömda
www.nyhetsverket.se/nyhet/4253/Allm%C3%A4nl%C3%A4karen-och-obducenten-friade-men-d%C3%B6mda
"Janne vet sanningen om da Costas död"
www.nyhetsverket.se/nyhet/4256/Janne-vet-sanningen-om-da-Costas-d%C3%B6d
De tror på läkarnas skuld
www.nyhetsverket.se/nyhet/4257/De-tror-p%C3%A5-l%C3%A4karnas-skuld
Lambertz ville DNA-testa styckmördaren
www.nyhetsverket.se/nyhet/4259/Lambertz-ville-DNA-testa-styckm%C3%B6rdaren
Om Catrine da Costa hade varit man och mäktig
www.nyhetsverket.se/nyhet/4258/Om-Catrine-da-Costa-hade-varit-man-och-m%C3%A4ktig
Catrine da Costas och hennes anhöriga
www.nyhetsverket.se/nyhet/4260/Catrine-da-Costas-och-hennes-anh%C3%B6riga
Den sista utredningen
www.nyhetsverket.se/nyhet/4261/Den-sista-utredningen
Intervju med sista vittnet
www.nyhetsverket.se/nyhet/4262/Intervju-med-sista-vittnet
Obducenten: Det är en skymf mot Catrine da Costas minne
www.nyhetsverket.se/nyhet/4249/Obducenten-Det-%C3%A4r-en-skymf-mot-Catrine-da-Costas-minne

Följ kommentarerna vi rss

Kommentera
Insänt av

Lämna tomt om du vill vara anonym

Har du inget konto? Då kan du skapa ett HÄR
Har du ett konto så är det bara att logga in här

VÅRA KRIMINELLA TERRORIST INFILTRERADE MEDIER:
Det var den prisbelönte SR-journalisten Farid Ikken, 40, som sköts av polis på tisdagen efter att ha attackerat en polisman med en hammare i Paris, kan Fria Tider avslöja idag. Som journalist i Sverige fick Ikken ta emot EU-kommissionens journalistpris för ett snyftreportage om illegala invandrare.
nyheter24.se/nyheter/utrikes/886350-mannen-som-gick-till-attack-mot-polis-i-paris-var-svensk-journalist
Flera kända svenskar misstänktes för samröre med de tyska terroristerna, men friades från dessa misstankar: den socialdemokratiske riksdagsledamoten Juan Fonseca, tv-producenten Göran Elwin och SVERIGES RADIO P2:s nuvarande kanalchef Elle-Kari Höjeberg
www.inblick.se/nyheter/2017/06/09/da-terrordomda-nu-samhallstoppar
Juan Fonseca, som senare blev socialdemokratisk riksdagsledamot, greps av Säpo efter att ha kört två rundor med möbler mellan Fittja och en Stockholmslägenhet som tillhörde Norbert Kröcher. Juan Fonseca häktades, riskerade utvisning och satt inlåst i fem veckor innan han försattes på fri fot och fick ett skadestånd.
Göran Elwin, senare programledare och producent på Sveriges television, avlyssnades av Säpo och deltog bland annat på en presskonferens tillsammans med RAF-medlemmen Siegfried Haag i december 1974.
Han deltog även i en demonstration utanför västtyska ambassaden i Stockholm dagen efter att Säpo varnats för att ambassaden kan vara målet för ett terrorattentat.

Göran Elwin var enligt Säpo en ”flitig kommentator beträffande Baader-Meinhof-problematik i massmedia” och avlyssnades av den svenska säkerhetspolisen, konstaterade tidningen Fokus i juni 2010.
I maj 1975 anlände RAF-ledaren Andreas Baaders personlige försvarare Hans Christian Ströbele till Stockholm och togs emot av journalisten Frank Hirschfeldt och sammanträffade med Göran Elwin, konstaterar tidningen.
Elle-Kari Höjeberg var gift med Tomás Okusono Martinez, som utvisades utan rättegång enligt terroristlagen efter att ”Operation Leo” hade avslöjats. Polisen hade misstankar om att Elle-Kari Höjeberg hade hjälpt ambassadockupanterna och hon togs in till förhör och satt anhållen i två veckor. Hon släpptes eftersom polisen inte kunde styrka att hon gjort sig skyldig till något brott varken i samband med ambassaddramat eller i ”Operation Leo”.

Cecilia BODSTRÖM försvarade...
När tidningen Scoop i september 2014 pekade ut en Elle-Kari Höjeberg som misstänkt terrorist, gick SR:s biträdande programdirektör Cecilia Bodström ut och försvarade henne i ett pressuttalande där hon konstaterade att Höjeberg 1977 var ”gift med en mexikansk medborgare som misstänktes för samröre med terrorister.

Elle-Kari Höjeberg förhördes även av Säpo. Det fanns ingen grund för misstankar mot henne och utredningen lades ned.”
Cecilia Bodström, som är dotter och syster till de två S-ministrarna Lennart och Tomas Bodström, var tidigare medlem i redaktionskommittén för Arena, en webbtidning för dem som är ”intresserade av politik och samhällsdebatt ur ett brett vänsterperspektiv”.
Som programdirektör påpekade hon att Elle-Kari Höjeberg har haft ett antal ansvarsfulla positioner i Sveriges Radio och är en betrodd kanalansvarig för P2.
”Vem hon var gift med för snart 40 år sen saknar betydelse. Det påverkar inte hennes arbete för Sveriges Radio idag”, betonade Cecilia Bodström.

Elwin... 2017-06-12 11:57:00 Anmäl

På Wikipedia står det att Göran Elwin gjort en dokumentär om Catrine da Costa. Stämmer det eller är det sedvanlig desinformation av Wikipedia?

Johannes T. 2017-06-12 02:37:52 Anmäl

Läste om Gonerka på Facebook. All heder åt Götling som ville att sanningen skulle komma fram.

maxim 2015-03-22 06:15:10 Anmäl

Här är lite mer som bland annat berör Gonerka.
tv-producenten.se/2011/march/catrine-da-costa-fallet-i-veckans-brott-har.html

Patrik Nyberg 2011-09-28 18:06:44 Anmäl

Fel på namnen.
Mannen på bildruta 3 är Stanislaw Gonerka.
Mannen på bildruta 4 är Olle Torge.

Patrik Nyberg 2011-09-28 15:16:06 Anmäl